The Leuven Institute for Ireland in Europe
A unique resource
for Ireland in Europe

De grootste wedstrijd in wetenschapscommunicatie komt naar Belgiƫ

      

FameLab, de internationale wedstrijd voor wetenschapscommunicatie voor jonge wetenschappers en ingenieurs, wordt voor het eerst georganiseerd in België in 2015, met de steun van de universiteiten van Leuven, Gent, Namen en Het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa. De kandidaten hebben slechts drie minuten om de jury te overtuigen en daarbij mogen ze alle mogelike hulpmiddelen aandragen om hun zelf gekozen onderwerp voor te stellen aan een live publiek. Vorige kandidaten hebben al geantwoord op vragen zoals “Zullen we ooit op Mars leven?”, “Is 3D printen de tweede industriële revolutie?” en “Waarom hebben mannen tepels?”. De sluitingsdatum voor de kandidaatstellingen is 3 april 2015.

De Waalse selecties gaan door op 18 april in het amfitheater Pedro Arrupe van de universiteit van Namen en ze worden gemodereerd door Andre Füfza, vermaard wiskunde en astrofysica Professor. In het paneel zitten onder meer Baudoin Jambe, Directeur bij het Directoriaat Generaal Economie, Werk en Onderzoek. De ondersteuning wordt verzorgd door TADAM (www.tadam.be). De Vlaamse selecties vinden plaats op 23 april in Het Pand Gent. De avond zal gemodereerd worden door Lieven Scheire (komiek: Neveneffecten, Basta en De Laatste Show) en in de jury vinden we Katleen Bracke (VRT) en Jeroen Reygaert (VRT).

De Masterclass

Tien finalisten gekozen uit de Waalse en Vlaamse sessies winnen een twee daagse Masterclass in wetenschapscommunicatie aan Het Leuvens Instituut voor Ierland in Europa. Ze zullen werken met leidende professionals in wetenschapscommunicatie met als doel hun media en communicatie skills te ontwikkelen vooraleer ze met elkaar in competitie treden tijdens de Belgishe Finale.

De Finale

De FameLab Belgische Finale op 12 mei in STUK Leuven wordt gemodereerd door komiek Jeroen Baert. Stand-up comedian Henk Rijckaert, gekend van 'Zonde van de zendtijd' maakt deelvan de eindjury naast vertegenwoordigers van de VRT.

De eindwinnaar van FameLab Belgium gaat in juni naar de de Cheltenhan Science Festival in de UK om deel te nemen aan de FameLab Internationale Finale waar hij/zij moet strijden tegen de andere finalisten van 25 landen over de hele wereld om uit te maken wie de 2015 FameLab internationale kampioen wordt!

Alle evenementen zijn open voor het publiek.

FameLab geeft de kandidaten de kans om:

  • Andere jonge en enthousiaste wetenschappers te ontmoeten, en opgenomen te worden in het inspirerend netwerk van FameLab België en FameLab international
  • Belangrijke communicatievaardigheden te ontwikkelen
  • Hun passie voor wetenschappen te delen met het publiek

Wat deelnemers zeggen...

FameLab is fantastisch, het opent een rechtsreekse dialoog tussen wetenschappers en publiek, en ik ben zo blij om deel te mogen nemen dit jaar. Benelux finalist van 2014 Padriac Flood versloeg bijna 2000 wetenschappers uit 22 landen en werd de FameLab internationale kampioen 2014.

Ik kreeg de kans om mijn communicatievaardigheden te oefenen en te verbeteren, ongelofelijke mensen te ontmoeten, te leren, te lachen, en geïnspireerd te worden, en vooral een prachtige tijd te beleven. (Myrtani Pieri, internationale laureaat 2011).

FameLab geschiedenis

Sinds zijn ontstaan op het Times Cheltenham Science Festival in 2005, is FameLab® uitgegroeid tot de belangrijkste wetenschapscommunicatiewedstrijd ter wereld. Dankzij een partnerschap vanaf 2007 met de British Council, werd deze wedstrijd wereldwijd georganiseerd, met tot nu toe 25 deelnemende landen en meer dan 5000 deelnemende wetenschappers en ingenieurs. Elk jaar in juni wordt de internationale finale gehouden op het Cheltenham Science Festival, georganiseerd door Cheltenham Festivals en British Council.

Organisator:

British Council: julia.kofler@britishcouncil.be; bianca.rubino@britishcouncil.be

Partners:

KU Leuven: liesbeth.jamers@kuleuven.be

UGent: ineke.imbo@ugent.be

Universite de Namur: jean-paul.leonis@unamur.be

The Leuven Institute for Ireland in Europe: wimtruyers@leuveninstitute.eu

Stay informed

Twitter: #FameLabBelgium

Facebook: /FameLabInternational

www: britishcouncil.be/famelab

   

Copyrights © 2019 - The Leuven Institute for Ireland in Europe
Website powered by 2B.COM sprl